Bienvenido en Castilla y León

Deze keer willen we jullie onze comunidad voorstellen want voor velen blijft dit toch een ongekend stukje Spanje. Benieuwd waar in Spanje jullie precies terecht komen ? Lees dan met ons mee.


Castilla y León is in oppervlakte de grootste comunidad van Spanje en is gelegen in het Noordwesten. Er wonen ongeveer 2,5 miljoen mensen, bestaat uit negen provincies - Avila, Burgos, León, Palencia, Salamanca, Segovia, Soria, Valladolid en Zamora - en heeft een groter cultureel en natuurlijk erfgoed dan praktisch elke andere regio in Spanje. Bovendien zijn hier de eerste sporen van de Spaanse taal te zien.

Het klimaat is er iets milder dan de meer Noordelijke regio's maar minder drukkend en heet dan Zuid-Spanje. Dit resulteert in bloeiende lentes, een heel aangename zomer- en herfstperiode en best wel koude winters met gelukkig veel zonneschijn.

Deze comunidad is in 1983 ontstaan naar aanleiding van het samensmelten van 2 historische regio's: León en Castilla La Vieja. Dankzij de historische rol van deze 2 koninkrijken in de Middeleeuwen en de Reconquista (herovering van Spanje op de Moren), kan je hier een overdaad aan kathedralen en kerken bewonderen, alsook kloosters, kastelen en vele ommuurde steden die perfect bewaard zijn gebleven.


Castilla y León is ook de thuisbasis van 8 UNESCO-werelderfgoedlocaties: de pelgrimsroute naar Santiago, de kathedraal van Burgos, de archeologische vindplaatsen Sierra de Atapuerca, het natuurmonument Las Médulas in León, de steden Avila, Salamanca, Segovia en de archeologische vindplaatsen Siega Verde (Salamanca).

En als het gaat om het maken van wijn, staat Castilla y León bekend om zijn dertien kwaliteitsbenamingen, namelijk Ribera del Duero, Rueda, Toro, Cigales, Bierzo, Arlanza, Arribes, Tierras de León, Tierra del Vino de Zamora en Rioja, waarvan sommige over de hele wereld alom worden geprezen.

De slogan van Castilla y León voor de toeristische en culturele promotie van de regio, 'Castilla y León,' s werelds grootste museum leeft ', symboliseert al het bovenstaande en weerspiegelt de culturele, natuurlijke en gastronomische rijkdom en het erfgoed van onze regio. En inderdaad, wanneer je deze regio bezoekt, lijk je rond te wandelen in een openluchtmuseum.

Wanneer je bij ons logeert, kom je terecht in de provincie León, een provincie met grote contrasten. De bergen in het Noorden en de vlaktes in het Zuiden, de vruchtbaarheid van El Bierzo en de ruwheid van de Maragata regio. De belangrijkste rijkdommen van deze regio zijn zonder twijfel het prachtige landschap, de rust, de authenticiteit en de historische steden. En natuurlijk de gastronomie! Hiervoor verwijzen we graag naar ons artikel “Tapas eten in de provincie León”.

Maar vergis je niet! Ook de meer actieve vakantieganger komt hier zeker aan zijn of haar trekken.


Vanuit a-ti kan je makkelijk een groot deel van de provincie León verkennen maar ook daguitstappen naar Zamora en Salamanca zijn mogelijk. En voor wie het niet erg vindt om wat meer kilometers te rijden, behoren ook de kust van Asturias (met name de badplaats Gijon) en het binnenland van Galicië tot de mogelijkheden. Je leest het, een verscheidenheid aan mogelijkheden…León es vida!

Terug naar startpagina inspiratie.