Een streepje gastronomie... culinair León

Wanneer je aan Spanje en eten denkt, roepen de meeste mensen PAELLA! Maar gastronomie in Spanje is zo veel meer. En dat is niet anders in de provincie León. Spanje is een heel divers land en dat is op gebied van eten en drinken net zo. Zo heeft elke regio haar typische gerechten die je moet geproefd hebben wanneer je er verblijft. Paella is een gerecht dat je bijvoorbeeld hier in León weinig op de menukaart zal terug vinden. Het is dan ook het signatuur gerecht van de regio Valencia. Natuurlijk bereiden wij hier in onze B&B een heerlijke paella maar wanneer je in deze regio vertoeft moet je ook zeker de lokale gastronomie ontdekken.


IR DE TAPAS 

Als je van lekker eten en genieten houdt ben je niet alleen in onze B&B aan het juiste adres maar ook in de rest van de regio zal je culinair niet teleurgesteld worden. Het begint al met de vele bars die in alle steden talrijk aanwezig zijn en waar je van straat tot straat kan genieten van een heerlijke tapa. Meer nog, in de provincie León krijg je bij je drankje je tapa er gratis bij. Vaak betreft dit een heerlijk bordje “embutidos”, een bordje gevuld met heerlijke vleeswaren. En Cecina de León is de ster van dit bordje, boterzacht runderrookvlees dat bijna smelt in je mond.


LA COMIDA TÍPICA DE LEÓN

Maar León is meer dan enkel tapas. Er zijn 5 typische gerechten die je hier heel vaak zal terugvinden op de menukaart of in het straatbeeld.

1/ Morcilla de León: dit is wellicht de meest voorkomende culinaire ster op elke menukaart. Het wordt dan ook niet alleen apart geserveerd maar ook vaak toegevoegd aan andere gerechten zoals stoofpotjes, in empanadas of croquetas. Je kan dit het best vergelijken met “bloedworst” maar het wordt niet als worst geserveerd maar eerder als een soort “gehakt” waarbij het wordt gemengd met ui, paneermeel, paprika en soms ook pijnboompitten. Het is vaak ook pittig gekruid en wij zijn fan! 

Bron foto: la neuva crónica

2/ Cocido Maragato: een andere klassieker waar veel inwoners van over heel Spanje speciaal voor afzakken naar de regio León. Het is een heel “zwaar” gerecht en wordt dan ook bijna altijd als lunch gegeten door de Spanjaarden. Het bestaat uit soep (eigenlijk de bouillon waarin het vlees en de kikkererwten hebben gegaard), boerenkool of een andere soort kool, aardappelen, kikkererwten en verschillende soorten stukken vlees van het varken gaande van de schouder, tot de poten en zelfs de oren en de snuit! We zijn zelf niet echt liefhebber maar voor Spanjaarden is het echt wel traditie “Cocido Maragato” te eten wanneer ze León of Astorga bezoeken. De meest traditionele manier om het te eten is eerst het vlees, dan de kikkererwten met de kool om te eindigen met de soep.

Bron foto: lacomidatipica.com

3/Botillo del Bierzo: het signatuur gerecht van de Bierzo streek. Meer nog, er is een heuse broederschap opgericht om de kennis rond dit gerecht te promoten. Het is een heel krachtig gerecht bestaande uit verschillende ingrediënten zoals  rib, staart, schouder, ruggengraat, wang en/of varkenstong wat allemaal wordt gehakt en gemarineerd met zout, paprika en knoflook alvorens tot een soort hammetje te worden omgevormd. Sommigen gebruiken ook ingewanden wat het een gerecht maakt waar je van moet houden.

Bron foto: cocinadelbierzo.com

Sopa de trucha: ofwel forelsoep. De duizenden kilometers aan rivieren die door onze contreien lopen hebben veel forelgerechten beroemd gemaakt. En “la sopa de trucha”is er één van. De meest traditionele bereiding is een combinatie van forel, brood, gebakken knoflook en paprika. En meest gebruikelijk is om het in een aarden pot te serveren. Een lekker glaasje Godello wijn is perfect om deze soep te vergezellen.

Bron foto: cocinadelbierzo.com

Mantecadas van Astorga: ze worden al meer dan 200 jaar in de stad Astorga gemaakt en zijn beroemd tot ver buiten de stad. Het originele recept en de traditionele bereiding ervan worden angstvallig geheim gehouden. De basis is vrij simpel: ei, suiker, tarwemeel, gist, boter en kaneel. Als ontbijt, tussendoortje of dessert… je kan ze op elk moment van de dag eten.

Bron foto: lacomidatipica.com

CULINAIR LEÓN

Naast de typische gerechten, heb je hier in de streek ook enkele culinaire hoogstandjes. Zo vind je in  de nieuwe Spaanse Michelin gids maar liefst 14 Michelin restaurants gelegen in Castilla y León waarvan er 3 in de provincie León (2 in de stad León en 1 in de stad Ponferrada).

Maar de culinaire sensatie ligt hier op amper 15 km van onze B&B: El Capricho. Althans, als je van vlees houdt want in dit vleesrestaurant worden je smaakpapillen verwend. Het werd zelfs door de Netflix documentaire STEAK (R)EVULUTION uitgeroepen tot beste vleesrestaurant ter wereld. De dieren worden tijdens hun leven tot in de puntjes verzorgd en worden vervolgens geslacht wanneer ze tussen de 7 a 13 jaar oud zijn. Vervolgens doorloopt het vlees een rijpingsproces van meer dan 160 dagen. Chef José Gordón tovert dan ook de meest verrukkelijke vleesgerechten op je bord in een verrassend kader. In oude wijngrotten richtte hij een sfeervol restaurant in waar het heerlijk vertoeven is. The place to be voor wie van een lekker stukje vlees houdt.

a-ti.org_el capricho_1
a-ti.org_el capricho_3
a-ti.org_el capricho_5
a-ti.org_el capricho
a-ti.org_el capricho_2
a-ti.org_el capricho_4


En culinaire verwennerij beleef je ook in restaurant Delirios in het centrum van de de stad León. Een ster kreeg hij niet, maar volgens ons serveert chef Javier je een sterrenwaardig menu. Traditionele basis ingrediënten worden in een modern jasje gestoken en zijn borden zijn daarom niet alleen een streling voor de tong maar ook voor het oog. Ons favoriete adresje wanneer we ons culinair willen laten verwennen.


Loopt het water jullie al in de mond? Tja, levensgenieters zijn bij ons dan ook aan het juiste adres.
Want ook in onze B&B ter plaatse kan je elke avond aanschuiven voor een heerlijk diner vergezeld van
een keuze aan lokale
Spaanse wijnen. De ideale vakantieformule!


Terug naar startpagina inspiratie.